In căutarea iubirii Tajului.


    25 ianuarie 2012   Ne imbarcam in busul agentiei de turim catre Agra. Ne asteapta un drum de 5 ore! Evident plecam la ora indiana, adica o ora si jumatate peste ceea ce se spusese. Neavand de ales, ne inghesuim in locurile stramte din autocarul “confortabil”. Se vede ca intelegem notinile exact pe dos. Autocarul de lux, nu e decat un prapadit jegos, evident! Nu prea iti vine sa pui capul sprijinit de speteaza scaunului. Daca ati vedea cat de negre sunt. Clar, paranoismele care le aveam anul trecut, au ramas acolo. Incepand de la a dezinfecta apa de spalat pe dinti si la a incerca sa nu ating nimic, pana la a incerca sa-mi pun o masca. 





    Dupa o zi de preumblari in oras, ma simt imbacsita in toti porii. Intr-o asemenea locatie, alegerea unuei camere bune de hotel este cea mai buna alegere. Macar cand te bagi in pat sa simti ca esti ok din toate punctele de vedere. Ma felicit pentru sacul de dormit de -8 pe care l-am carat cu mine anul as.
entialecesta, desi e foarte voluminos, in schimb in ghetaria care se face la noi in camera peste noapte eu ma simt ca o regina. Avem totusi mare noroc cu dusul fierbinte pe care trebuie sa ni-l “comandam”. Delhi in special e un oras asurzitor, se claxoneaza continuu, ca sa nu mai zic de aglomeratie si mirosuri............oboseala se intaleaza repede. Asa ca, o masa buna si un somn bun sunt esentiale ca sa supraviuetuiesti.

      Ma indrept catre Taj! De data asta nu ma simt nici o emotie de nerabdare. Totul e atat de viu in mintea mea, as putea spune ca sunt chiar plictisita. Si cum sa nu fiu plictisita, cand ne-am trezit la o ora 5 si noi ajungem la Agra tocmai la ora 12! Asta dupa ce eram sa fac apoplexie cu ghidul bagat pe gat, ce incepuse sa ne  faca program : dupa Agra fort, shopping, lunch si apoi Taj si la ora 4 plecam inapoi ?????what? asta sper ca nu glumeste si cu noi. Un grasut scund care avea o atitudine superioara, specifica de atotstiutor in materie de istorie a locului si care nu zicea nimic de  fapt. Incep sa ma agit spre disperarea prietenei mele: daca asta ne face programul, am incurcat-o. Vine sa ne stranga banii pentru a lua biletele de intrare. No thanks, le putem lua si singure si ii explicam, ca noi am venit sa stam cat mai mult Taj si nu sa facem shopping si sa mancam! Si asa avem numai 4 ore la dispozitie. Il luam un pic mai tare si: OK Ok! No problem! Ne da nr lui de telefon si spune ca ne va astepta in parcarea pentru Vip-uri de la poarta de E.







    Intram in Agra Fort. Una din constructiile reprezentative ale orasului, datand din 1575, si reprezentand proiectul de baza a lui Akbar si a lui ShahJahan – cel care a construit si Tajul. Fortul, reprezinta dupa cum ii zice si numele o fortificatie militara a orasului, dar are si o parte administrativa si apartamentele regale de pe vremea Imperiului mogul. Apartine listei Unesco din 1983.

    Senzatia e una de ”acasa”, nu mai sunt impresionata ca prima data, si intr-un fel e bine, caci sunt mai relaxata si fac fotografiile mai bune. Ma joc cu veveritele vargate care vin sa-ti manance migdalele din palma, la fel si cu langurii indieni (maimuticile). Carol are viteza la vizitat si nu zabovim prea mult. Ajungem pe terasa de unde apare ca o splendoare Tajul tronand pe malul opus al raului Yamuna. Facem fotografiile de rigoare, dar mai ales cele alaturi de familiile de indieni care se inghesuie sa ne prinda in cadru alaturi de ei.

















    Gata, nu mai e timp de zabovit, mai avem la dispozitie vreo doua ore sa vedem Tajul, si pana ajungem si trecem de parc, de porti si controale mai dureaza. Un batranel ne convinge sa urcam in ricsa lui, care este o bicicleta ricsa si nu o auto cum ne-a facut sa credem. Unii iti inspira multa compasiune si ne urcam pe bicileta sa. Dar, nu mai ca noi suntem destul de grele si abia inaintam. Of, la criza de timp in care suntem mai stam si in trafic. “Oooooooo!!! You are from Romania? Romania, good people...many come to Taj. Romania people give me 200Rs”. Da, da,  noi o sa-ti dam 50, cat ai cerut! 




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu