Fatehpur Sikri & Agra Fort

       3 februarie 2011  - Agra! De dimineata, doar dupa o singura ora de somn (imi explodeaza capul de la atata nou…), iau o ricsa simpla pentru a savura mai bine atmosfera de budoar de pe strazile Old Dehli. La ora 5 am, oamenii mai ies la o mica treaba, o tigara, o gura de aer proaspat... La platforma 1, pentru Express Agra, intra in vorba cu mine o indianca - dar din State.






     E in vagonul urmator, dar stabilim sa ne vedem pe peron in Agra. Stabilim in 5 minute sa calatorim impreuna. Parintii ei locuiesc in New Dehli, dar ea nu a mai venit aici de 28 ani! Culmea, arata de 28 ani, dar are 45! Sunt destul de multe obiective in Agra, dar Tajul merita vazut pe inserat, pentru a vedea spectacolul de culoare dat de marmura monumentului. Ii spun ca ar merita Fatehpur Sikri, complex rezidential, situat la 35km de Agra. Zis si facut, inchiriem ca doua doamne un taxi cu sofer, pentru 1000RS. Tipa stie hindi si ii spune soferului ca sunt prietena ei venita in vizita. Nu stam la discutii prea mult cu acesta ca deja vrea sa ne incarce cu parcari, etc...

     La Fatehpur Sikri, super atmosfera (va raman datoare cu detalii si foto la intoarcere). Vrem sa nu ne grabim si sa ne simtim bine. Un ghid nu ne lasa si pace. Are vreo 70 ani, e foarte politicos si pare profesionist. Pana la urma il luam mai mult de mila. Doar 100Rs. Ne plimba prin cele 46 de obiective ale complexului. Stilul e mai mult japonez si arata exotic. Din pacate, nu e restaurat si asta ii stirbeste din frumusete. Dintr-o data, aud romaneste! Ma duc glont la grup si aflu ca este de la Cluj! Povestim si impartasim impresii. Suntem asaltate de vanzatori si cercestori. Disperate, urlam la ei: NEI NEI! Noroc cu ghidul care ii imprastie. Doamne, a devenit asa o aventura sa scapi de ei! La final, tipa ii da batranelului nostru 300Rs, iar el incepe dintr-o data sa urle ca a stat foarte mult cu noi etc... cica numai 100rs, ai zis? Hmm... si noi il luasem de mila, dovedindu-se a fi de pomana si enervant. Ma rog, asta e!




\


     Urmeaza Agra Fort. Platesc 1000Rs si pentru Taj! Mai sa fie... Ne intampina din nou maimutici! Arhitectura fortului e diferita de ce am vazut pana acum! Asta e India: VARIETATE! Avem si o prima imagine cu Taj! Din nou, admir cu mahnire cand vad asemenea monumente lasate in voia intamplarii... se vor degrada cu rapiditate! Ce pacat! Suntem lihnite de foame si pentru ca sunt cu o indianca alegem un restaurant cu specifc. E timpul sa incerc si eu... cam jegos, dar incerc sa nu ma gandesc la asta si sa ma bucur de mancare si companie. Imi place tipa, ne intelegem ca doua surori: este chimista si conduce o companie de reciclare a deseurilor! Traieste in USA de cand avea 3 ani! Am avut din nou noroc si, culmea, tot cu indieni! Ingerasul meu e prezent! Ma simt excelent cu o companie! Desi planuisem sa ma bucur singura de monumente si sa evit taxiurile, pana la urma a fost idee buna. Pe langa faptul ca sunt mult prea obosita, nu ai cum sa vezi toate obiectivele fara sa te deplasezi cu ceva.

       Avea dreptate Imperator  ca iti trebuie 2 zile si ceva pentru a te bucura de Agra! Ce sa-i fac, acum sunt venita pentru altceva si nu imi permit ca timp sa stau cat as vrea! Oricum, ar fi fost pacat sa aterizez in Dehli fara sa bifez si cele mai vestite locatii! Acest lucru nu face decat sa-mi deschida apetitul pentru India. Nu degeaba sunt reclamele peste tot cu Incredible India. Este fascinanta din toate punctele de vedere... Deja fac planuri sa vin anual...-:) si sa-mi conving toti prietenii.



\





\




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu